Afstudeeronderzoek naar remontabele aansluitingen bij een tranfsormatie
Alweer drie jaar werkt Coen in verschillende rollen met ons mee op kantoor. Nadat hij binnenkwam als stagiair heeft hij ook zijn afstudeeronderzoek naar bij ons volbracht. Met succes! Want hij is afgelopen week afgestudeerd. In deze blog verteld hij daarover.
“Hallo allemaal, mijn naam is Coen en in het kader van mijn afstuderen heb ik het afgelopen jaar mijn afstudeeronderzoek gedaan binnen Toba architecten. Met dit onderzoek heb ik mij verdiept in een boeiend onderwerp: remontabele aansluitingen bij een transformatie. Via deze weg wil ik graag mijn bevindingen en inzichten met jullie delen!
Wat is remontabel bouwen?
Voordat we verder gaan, wil ik kort uitleggen wat remontabel bouwen inhoudt. Het is een benadering waarbij we streven naar flexibiliteit en duurzaamheid in de bouwsector. Bij remontabel bouwen worden constructies en onderdelen zodanig ontworpen dat ze eenvoudig gedemonteerd, verplaatst en hergebruikt kunnen worden. Dit draagt bij aan een circulaire economie en vermindert de belasting op het milieu.
Mijn onderzoek bij Toba architecten
Binnen dit onderwerp heb ik uitvoerig literatuuronderzoek gedaan naar remontabel bouwen, hoe dit praktijk kan worden toegepast en hoe je de losmaakbaarheid kan beoordelen. Bij Toba architecten kreeg ik de kans om deze kennis in praktijk te brengen met een casusproject.
Ik begon met het beoordelen van een specifiek gebouw waarin een transformatie gepland was. Hierbij keek ik naar de locatie van de aansluitingen tussen de bestaande toestand en de nieuwe onderdelen. Mijn doel was om te ontdekken hoe we de transformatie konden uitvoeren met de focus op remontabele aansluitingen en lichtgewicht producten.
Inzichten
Deze aansluitingen heb ik technisch uitgewerkt door middel van detailtekeningen, waarop ik vervolgens een beoordeling van losmaakbaarheid uit kon voeren. Door vanaf het begin rekening te houden met de losmaakbaarheid en remontage behaalde nieuwe toegevoegde onderdelen van het gebouw een uitstekende score voor duurzaamheid.
Aan de hand van de beoordelingseisen zijn meerdere keuzes uitgegaan naar houten aansluitingen doordat deze veel vrijheid geven in gebruik en toepassing. Met hout kan goed remontabel gebouwd worden doordat dit met schroefverbindingen gemonteerd kan worden, ook geeft hout de mogelijkheid om een combinatie te maken tussen prefab elementen en in het werk passend gemaakte onderdelen. Voor dit transformatieproject gaf dit dan ook veel mogelijkheden tot een remontabele verbinding tussen bestaand en nieuw.
Tijdens mijn afstudeerproces heb ik mijn kennis over remontabel bouwen en de toepasbare producten en elementen sterk vergroot. Bovendien heeft de beoordeling van de losmaakbaarheid waardevolle inzichten opgeleverd over de haalbaarheid van remontabele aansluitingen en de uitdagingen die we kunnen tegenkomen.