Beperkingen zorgen voor creativiteit en vindingrijkheid
De beperkingen die transformatie- en renovatieprojecten met zich meebrengen is wat ik interessant vind aan deze projecten. In verval geraakte panden, monumentale gebouwen en industrieel erfgoed. Waar je vaak niet te veel kan, mag of wilt veranderen vanwege de historische waarde, die je weer toegankelijk en toekomstbestendig maakt. Dat vraagt om creatieve oplossingen en vindingrijkheid om een ontwerp te laten slagen.
Een mooi voorbeeld van zo’n project is de iconische Wasserij in Woerden, die oorspronkelijk als wasserij voor de defensie is gebouwd in 1880. Nadat de defensie in 1998 Woerden verliet raakte het pand in verval en werd het ontoegankelijk. Als architectenbureau hebben wij deze uitdaging aangepakt en hebben we het pand getransformeerd tot drie appartementen en twee horeca-units.
Eén van de uitdagingen binnen dit monumentale project was het creëren van buitenruimte voor de appartementen. Om dit te realiseren, zonder afbreuk te doen aan het aanzicht van het pand, hebben we inpandige balkons toegevoegd die vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Ook moesten we op zoek naar een oplossing voor de afzuiging in de keukens. Een extra schoorsteen op het pand zagen we niet zitten, dus hebben we in overleg met adviseurs besloten om de afzuiging via een rioolpijp naar de bestaande schoorsteen te leiden.
Ik ben ervan overtuigd dat het transformeren en renoveren van panden niet alleen bijdraagt aan het behoud van ons cultureel erfgoed, maar ook aan een duurzame toekomst. De beperkingen van de Wasserij hebben geleid tot vindingrijke oplossingen waardoor het pand weer toekomstbestendig is geworden en dit iconische monument niet van het straatbeeld is verdwenen. De beperkingen hebben gezorgd voor creativiteit en vindingrijkheid, dat is wat het zo boeiend maakt!