CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
De meeste nieuwbouw wordt ontworpen en gerealiseerd in opdracht van een projectontwikkelaar. Voor ondernemende mensen is het echter ook mogelijk om zelf de touwtjes in handen te nemen. Met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap kunnen kleine consumentengroepen zelf bepalen hoe ze wonen, in welke omgeving en met wie en oefenen invloed uit op de indeling, de uitstraling en het afwerkingsniveau van de woning. Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap biedt op deze manier betaalbare kansen voor iedereen die toe is aan een nieuwe woonstap.
“Binnen dit concept helpen wij kleine consumentengroepen hun droomwoning te realiseren.”
Bij een CPO-project ontwikkelt een groep samen een bouwproject zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. De woningen worden dan vraaggestuurd ontwikkeld, in plaats van vraaggericht. Juist door collectief huizen te bouwen bespaar je kosten of kan je voor hetzelfde geld meer kwaliteit en/of duurzaamheid realiseren.
Een collectief is al interessant vanaf tien deelnemers, zeker als de gemeente Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in hun woonvisie hebben opgenomen. Van belang is dat er goede gemeenschappelijke doelstellingen zijn. Denk aan een groep starters of senioren. Het bouwen van een duurzame woonomgeving of juist het mengen van functies zoals wonen en (mantel-)zorg. Het is van belang om een vereniging of stichting te creëren met een financiële achtervang constructie, bijvoorbeeld door samen te werken met de gemeente en een woningbouwcorporatie.
Projecten ontstaan omdat wij zelf de eerste kandidaten bij elkaar brengen of door een vraag vanuit onze partner Stichting SamenBouwen.in (link naar SBI). Via de eerste kandidaten wordt het initiatief verder uitgebreid. Toba is hierbij katalysator in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en op deze wijze initiëren wij consumentgestuurde woningbouwprojecten.
Eén van de voordelen van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is dat je ook invulling kunt geven aan gemeenschappelijke ruimtes zoals de straat , speeltuinen of een gemeenschappelijke ruimte voor ontmoeten en verbinden in projecten met wonen en zorg gecombineerd. Zo ontstaat er al een wijk voordat de eerste paal de grond in is. Door samen aan de toekomstige woonomgeving te werken ontstaat een sterke sociale cohesie tussen de bewoners.
Door samen te werken met Stichting SamenBouwen.in worden wij in een vroeg stadium betrokken om onze visie te geven op een mogelijke locatie. Op een informatieavond van SamenBouwen.in geven wij regelmatig een presentatie over de mogelijkheden van een locatie. Op een eerste informatieavond wordt er antwoord gegeven op de belangrijkste vragen: waar is het? Hoe komt het er uit te zien? Wat kost het? En hoe lang duurt het?
Toba kan voor een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap niet alleen de architect zijn maar ook de procesbegeleider. Met begeleiding vanuit Toba vanaf initiatief tot en met oplevering is er borging dat er in het hele project één vast aanspreekpunt aanwezig is voor de bewonersgroep maar ook voor alle andere betrokken partijen (waaronder de gemeente en aannemer).
[CTA]
(Wil je samen met andere huishoudens een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap opstarten? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.)
CTA
(Heb je vragen over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap? Wij helpen je graag verder.)